榮譽事蹟
  • 標題:賀! 碩士班王啟鑫同學參加第17屆亞太工業工程與管理國際研討會獲最佳學生論文獎
  • 公告日期:2016-12-13

亞太工業工程與管理系統研討會(Asia Pacific Industrial Engineering & Management Systems Conference(APIEMS))為全球最具規模的工業工程相關研討會之一,每年定期舉行學術論文研討會,並邀請工業工程領域著名之學者進行研究成果之發表或專題演講。
    第17屆亞太工業工程與管理國際研討會於2016/12/7-12/10台灣台北舉行,本系碩士生王啟鑫在鄭辰仰老師指導下以基於碰撞測試的自動化生成組裝順序演算法」為題參加第17APIEMS學生論文競賽,榮獲「最佳學生論文獎」。本屆有6篇得獎,另外兩篇來自日本、一篇來自菲律賓、一篇來自國立台灣科技大學以及一篇來自國立成功大學,東海大學是唯一以私立大學得獎的隊伍,能與其他強勁學生一同競爭並脫穎而出實屬難得。

王啟鑫同學()與指導教授鄭辰仰老師(右二)以及其他指導學生於會場合影

論文題目:基於碰撞測試的自動化生成組裝順序演算法

Development of a collision-based automated assembly sequence algorithm in industry 4.0

指導教授:鄭辰仰

摘要:
In order achieves industrial 4.0, enterprises move forward as automatic factory and intelligent manufacturing. However, the issue of product’s assembly sequence planning by using automation has been concerned. Workload of the product assembly accounted for 20-70 percent of total manufacturing workload. Traditional assembly sequence planning takes a lot of manpower and time. Therefore, the assembly sequence planning plays an important role. Nowadays, there are many systems generate automatically assembly sequence. Even so, there are too many human judgment actions in the process of generating the sequence. This paper developed a Collision-based Assembly Sequence (CBAS) algorithm that analyzes the relationships between parts of product. This algorithm generates relationship matrix and interference matrix through collide detection and interference detection. At last, automatically generates a set of feasible assembly sequence. By generating feasible assembly sequence automatically, system can reduce the workload of assembly and manufacturing time.

• 張貼人:曾月香
  • 最後修改時間:2016-12-13 PM 6:23